Atalay: Karara anlam veremedik

AVRUPA Parlamenterler Birliği’nin Gökçeada’daki azınlıklarla ilgili kararını değerlendiren Belediye Başkanı Yücel Atalay, "Rum Lobisi etkisi altındayız" dedi. Yücel Atalay ile Gökçeada ve Bozcaada’daki Rum azınlığın durumunu değerlendirdik.

Avrupa Birliği Rum azınlıklarla ilgili nasıl bir karar aldı?

Avrupa Birliği Rum, Yahudi ve Yunan lobisi etkisi altında. Bizim Osmanlı’dan gelme bir hatamız var. Bazı sorunları erteleme gibi. Kararın özeti onlara arsalarının, evlerinin iadesi, Rumca okutulan okul açılması ve adalarda kilise kurulması. Öncelikle Rum azınlıklarla ilgili okul açamayız. Belli bir sayı olması gerekir. Böyle bir durum şu anda yok. Kilise açılmasına gelince bu konu hükümet boyutunu ilgilendiriyor. Lozan gereğince buradan göç edenlere bu bedeller zaten ödenmiş. İsviçreli parlamenterler adamıza geldi. Kendileri Rumlar’ın şikayeti üzerine geldiklerini söylediler. Biz de her ülkeden insanların göç ettiğini kendilerine söyledik. Bizim ülkemizden de Almanya’ya göç oldu. Üstelik bugün Almanya’da birinci göç eden nüfus Türkler ikincisi ise Yunanlılar. Kış mevsiminde adamızda Rum nüfusu 250 kişidir. Buna karşın yaz mevsiminde ise bu nüfus bin 500 ulaşır. Onlar da bu toprakların birer bireyidir. Onlara ikinci nüfus gibi davranmıyoruz. Biz bunu Avrupalı milletvekillerine anlattık. Bizi haklı buldular. Buna rağmen bu karar nasıl çıktı anlamadık.

Sizce Avrupa Birliği neden böyle bir karara imza attı?

Avrupa Birliği, ifade ettiğim gibi öncelikle Rum azınlıkların şikayeti üzerine bu kararı aldı. Onların istedikleri 4 ana başlıktan oluşuyor. Bunlar kadastrolu okullar, konutlar ve göç etmekten oluşuyor. Avrupalı milletvekilleri bu ana dört başlıkta takılı kaldılar. Ama adamıza geldikten sonra yanıldıklarını anladılar. Rum azınlıklarında Türklerden ayrı bir vatandaş olmadıklarını çok iyi anladılar. Özellikle İsviçreli milletvekilleri konuyu çok iyi kavradılar. Bu konuda en hassas yaklaşımını onlar sergiliyordu. Onlarda bu konuda Türkler’in çok iyi yaklaşım içinde olduklarını gördüler. Bu tür politikalar Rum patriklerinin son kozları. Ama bizim haklı olduğumuzu onlarda zaten biliyorlar. Yıllar önce masada çözülen konuları şimdi gündeme getirmenin anlamı yok.

Kimdir?

1970 Trabzon doğumlu olan Atalay ilk orta ve lise öğrenimini Gökçeada’da yaptı. Daha sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesini bitiren Atalay, bir süre Çanakkale Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. İki dönemden bu yana Gökçeada Belediye Başkanlığı görevini yürüten Atalay evli ve iki çocuk babası.
Yazarın Tüm Yazıları