Faiz Artırımları Devam Eder mi?

Yükselen enerji ve gıda fiyatları nedeniyle enflasyon ve durgunluğun kıyısında da olsa büyümeye devam eden Avrupa ekonomisinde enflasyon ağır basıyor.

Bu nedenle büyük bir ihtimalle Avrupa Merkez Bankası bugün 25 baz puan bir artırım yapacak. Peki bunun devamı gelebilir mi? Avrupa Merkez Bankası’nın politikası kesinlikle enflasyonu düşürmek olduğu için ekonomik büyümeyi riske atacak bile olsa faiz artırır. Çünkü zaten sadece AB ekonomisi değil bütün dünya ekonomisi yavaşken AB ekonomisinin büyümesi zaten zor olur. Bu nedenle AMB yetkilileri bundan sonra da faiz artırımlarına devam edebilir eğer ki petrol fiyatları yükselmeye devam edecek olursa.
 
Bu durumda Euro da Dolar karşısında değer kazanmak için temel bir nedene sahip olacaktır ama sonuçta Avrupa ekonomisin üzerindeki büyüme baskısı da gün geçtikçe artabilecek olduğundan ve aynı zamanda yüksek Euro’nun cari açık üzerindeki olumsuz etkileri Euro’nun olası yükselişlerini sınırlandırabilir. Kaldı ki yükselen enflasyon nedeniyle FED de faiz artırma eğiliminde olduğundan bu durum daha da belirgin bir şekilde görülebilir.
 
Bugün faiz kararı sonrasında Trichet’in açıklamaları ve ABD’den açıklanacak istidam verileri çok önemli. Öyle sanıyorum ki AMB’nin faiz kararı sonrasında beklenen gerçekleştiği için bir miktar satış gelebilir ama eğer ABD’nin istihdam verileri de olumsuz açıklanırsa o zaman Euro derhal yeninde yükselir. Bun nedenle günün sonunda çok fazla değişim göstermemiş bir parite görebiliriz. Euro’nun daha çok çıkması için Trichet’in açıkça faiz artırımlarının devamına yönelik açıklamalarda bulunması gerekir. Bunun dışında yatay bir gün olur.
 
Trichet Altına Yön Verebilir
 
Euro faizlerinin artan enflasyon nedeniyle artmaya devam edebilecek olması ve bunun yanında Dolar faizlerinin de yükselebilecek olması altının yükselişini yavaşlatıyor. Ancak petrol fiyatlarındaki ısrarlı yükselişin yanında emtia fiyatlarında toparlanma da olar üzerindeki baskınsı artırdığı için altın fiyatlarındaki yukarı yönlü baskı da devam ediyor.
 
Bugün Trichet AMB’nin olası faiz artırımı sonrasında açıklamalarda bulunacak ve eğer ki faiz artırımlarının devamı gelebilir derse ilk etapta Dolar’ın değer kaybetmesiyle birlikte altında yükselir ancak ardından gelecek olan satışlar altının gerilemesine neden olur. Bu satışların bugün olması yerine önümüzdeki günlerde 856 hedefine ulaştıktan sona olacağını tahmin ediyorum. Ama bunun sürecini elbette izleyeceğiz ve ona göre bir kara vereceğiz ama şimdilik altın yukarı yönlü hareketine devam edecektir.
 
Stokların Azlığı Petrole Yeni Rekorlar Getirdi
 
Dn açıklanan stok verileri petrol stoklarını yaklaşık 2 milyon varil azalmış olduğunu göstermesi petrol arzının gerilediği yönündeki endişeleri ortaya yeninden çıkarttığı için petrol fiyatları yeni rekorlar kırarak 144 Dolar civarına yükseldi. Ancak acaba petrol stoklarındaki azalma talebin azalmasına bağlı olarak yükselmiş petrol fiyatlarından ABD’nin daha az ithalat yapmış olması olabilir mi? Bunu bilmek çok zor. Kaldı ki her gün kotayla satılan petrol son damlasına kadar satılıyorsa böyle bir bilginin piyasalara hemen yansıması gerekirdi. Sonuç olarak ABD’de petrol talebi geçen senenin yüzde 4 altında ve yaz mevsiminde alımlar devam ederek yakın zamanda petrol değil de petrol ürün stoklarının artmasıyla karşılaşabiliriz. Bu durumda petrol fiyatları yeninden baskı altında kalır. Gerçek şu ki petrol fiyatları biz ne dersek diyelim yükselmeye devam ediyor ve birileri düşsün kararı vermedikçe de yükselecek. Ama ekonomik açıdan bakıldığında da yükselmesi için gereken neden yok. Bu nedenle de çelik gibi sinirlerle petrol alıp satmak gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları