FED Faiz İndirebilir

Son zamanlarda ABD’den açıklanan bir takım ekonomik verilerin Dolar olumlu olduğunu ve bununla birlikte FED’in faiz artırabileceği beklentisiyle Dolar’ın güçlendiğini gördük.

Ancak dünkü gelişmeler hem güçlü Dolar’ın  ekonomi üzerindeki olumsuz etkisini hem de ABD’de bankacılık sektöründe yaşanan son batışlar ve birleşmeler konsolidasyon sürecinin hızlandığını gösterdi.
 
Konsolidasyonlar bir kriz sonrası ve o krizi aşmak için kaçınılmaz durumlar sonrası olduğundan finansal piyasalara olan güvenin azaldığı bir ortamda para güvenli liman arar. Bu nedenle bana sorarsanız para ne Euro’ya ne de Dolar’a gider. İşte bu yüzden hafta içinde yaşanan bunca çılgınlığa rağmen sanki Euro / Dolar paritesi 1.4180 – 1.4350 aralığında kalacak. Bugün FED faiz indirebilecek olsa bile veya ABD’den açıklanacak tüketici fiyat endeksinde belirgin hareketlenmeler olacak olsa bile veya aynı şekilde Almanya’dan açıklanacak ZEW endeksleri bile paritenin bir yöne doğru kırılmasına neden olmayacak.
 
Yalnız bugün bir şeye dikkat edin o da ABD’den açıklanacak tüketici fiyat endeksi: Göreceksiniz ki, tüketici fiyat endeksi aylık bazda gerilerken, yıllık bazda olan çekirdek fiyat endeksi tam tersine artabilir. Bu durumda Dolar üzerindeki baskı da artabilir.
 
Petrol Dengeyi Kaçırdı
 
Adeta bir ders kitabında anlatıldığı gibi, düşen borsaların önce ekonomideki yavaşlamaya bağlı olması nedeniyle genel talebin azalacağı ve bu talep düşüşünün de arz ne kadar kritik olursa olsun petrol fiyatlarının yükselmesine engel olabileceğine bizzat dün şahit olduk. Dow Jones’taki düşüşle birlikte aynı çizgiyi takip eden petrol nihayet 91 Dolara dayandı.
 
Geriye bakıp düşündüğümde 147 Dolar petrol nasıl gerçek dışı gibi geliyorsa, bugün altının 91’e dayanmış olması da o kadar gerçek dışı. Normalde desteğin 95 – 110 Dolar aralığında dengede olması gerekiyor ama volatilitenin de etkisiyle petrol düşmesi gerekenden çok fazla geriledi. Bunun düzeltmesi gelmesi gerekiyor ama ne zaman ve nereden bunu petrolde kestirmek çok güç.
 
Altın Üzerinde Baskılar Çok Arttı
 
Düşen borsalar ve aylık bazda son derece yükselmiş Dolar,  faizlerdeki gerilemeye ve stagnasyon beklentilerinin artmasına rağmen altın üzerinde son derece derin bir etki yarattı. Bütün bunlar olurken, petrol fiyatlarının 91 Dolar’a dayanması altının yukarı yönlü hareket etme potansiyelini düşürdüğü için, petrolde yukarı yönlü bir hareket olmadıkça altının yükselmesini beklememeliyiz.
 
Teknik olarak bakıldığında dünkü kazanımlarının bir kısmını geri veriyor olması altın zayıf kalmasına neden olan faktörlerden biriyken diğer taraftan da haftalık bazda geçen haftaki seviyenin üzerine yükselememiş olması altını hala zayıf tutan nedenler arasında.
 
Dow Jones ve petrolde bir yükseliş olmadan altında bir yükseliş olmaz.
Yazarın Tüm Yazıları