Popvirüs

Lale BARÇIN İMER
Haberin Devamı

Bill Clinton’dan onaylı müzisyen

Fatih Erkoç, yeni albümünü Türkiye'nin çağdaşlığını ölçmek için çıkardı

AGİT zirvesi sırasında ABD Başkanı Bill Clinton da Fatih Erkoç'u dinledi. Erkoç, bu sırada ABD Başkanı'ndan da onay aldı. Erkoç bu olayı şöyle anlatıyor: ‘‘İki üç caz parçası çaldık çok beğenildi. Konserin bitiminde ABD Başkanı Bill Clinton ile göz göze geldim ve başparmağıyla 'Süperdiniz' der gibi bir şey yaptı, çok heyecanlandım.’’

‘‘Türkiye'nin en iyi erkek vokali kimdir?’’ sorusuna pek çok müzisyen ve müzik otoritesinden alacağınız cevap Fatih Erkoç'tur. Benim cevabım da öyledir... Erkoç cazla başlayan, pop müzikten Türk Sanat Müziğine kadar uzanan geniş müzik yeteneği ve bilgisi sayesinde müzik dünyasında saygın bir yere sahip. Erkoç kendi adını taşıyan altıncı albümünün kendisi ve Türk Pop Müziği için bir dönüm noktası olduğuna inanıyor...

Senin gibi çok yetenekli ve çok yönlü müzisyenlerden dinleyicinin beklentisi çok yüksek oluyor. Geçmişte yaptığın pop tarzındaki albümlerinin bu yüzden tepki aldığını düşünüyor musun?

- Büyük bir dezavantaj bu... 1987 bir albüm yaptım pek tutmadı. Sonra 1992 yılında yeniden heveslendim. Önceleri Türk Sanat Müziği tarzında bir albüm yapacaktık. Sonra Koral Sarıtaş, ‘‘Bırak klasiği gel bir pop albümü yapalım’’ dedi ve öylece ‘‘Ellerim Bomboş’’ çıktı. Ardından ‘‘Penceremdem Gökyüzüne’’ ve daha sonra da ‘‘Sana Deliyim’’. Benim backgroundumu bilen, caz söylememi seven herkes bu albümleri yapmama çok kızdı. Benim o albümleri yapmamın sebebi beni dinleyenlerin sayısını biraz daha arttırmak ve Türkiye'de yapılan pop müziğin kalitesini biraz yukarı çekmekti. Elbette işin içinde ticari bir neden de vardı. Ben o kalite çıtasını yukarı çekmekte biraz geciktim.

Yeni albümde neler var...?

- Bu albüm benim için gerçekten önemli. Çünkü farklı, bu güne kadar yaptığım da en iyi albüm. Çok iyi bir pop albümü yaptık. Ve bu konuda mütevazılık yapmayacağım. Bu albümüm tirajı Türkiye'nin çağdaşlık ölçüsü olacak benim için. Ben Türkiye'deki müzikaliteyi bu albümle yukarı çekeceğime inanıyorum. Sevgili İlhan Şeşen'in bir lafı var çok tuttuğum... ‘‘Şarkını, besteni düzenlemeni bitirdikten sonra satmaya düşüneceksin, bunları yapmadan satışı düşünürsen hata edersin’’ diye... Benim için bundan sonra geçerli olan bu. Öbür türlü samimi olmayan bir müzik çıkıyor.

Caz albümü düşünür müsün?

- Herzaman yapmak istediğim bir şey. Yakın bir zamanda böyle bir şey olabilir. Bestem de var. Bunlar dokuzu, onu bulduğu zaman piyasaya sürerim. Caz standartları çalmak yerine bir sentez yapmayı istiyorum. İşin içine ud da katarak.

AGİT zirvesi kapsamında dünya liderlerine konser verdin?

- Evet ilginç bir tecrübeydi. Ud, davul, bas ve piyano olarak ‘‘Sultani Yegah'ı’’ çaldık, çok da ilginç oldu. İki üç caz parçası çaldık çok beğenildi. Konserin bitiminde ABD Başkanı Bill Clinton ile göz göze geldim ve başparmağıyla ‘‘Süperdiniz’’ der gibi bir şey yaptı, çok heyecanlandım.

İlk müzik yapmaya başladığında kimleri dinliyordun. Bugün kimleri dinliyorsun?

- Tom Jones ve Engelbert Humperdinck ile başladım... Son olarak bol bol Babyface ve Eric Clapton dinledim. Orhan Gencebay'ı da dinlediğim bir dönem olmuştur.

Albüm dışında gündemde ne gibi projeler var.

- Bitmiş olan bir iş var, ondan çok memnunum... ‘‘Tarzan’’ın çizgi film versiyonunda dört parça seslendirdim. Müzikleri Phil Collins tarafından yapıldı. Almanya'da bu parçalar Türkçe olarak yayınlanacakmış çok sevindim.

En büyük isteğin ne müzik konusunda?

- Fazla büyük bir hedefim yok bu saatten sonra. Bir gün bir senfoni orkestrasıyla birlikte bir albüm yapmak istiyorum.

Yazarın Tüm Yazıları