Tetris efsanesi 30 yaşında!

Dünyanın en popüler oyunlarından biri olan Tetris, bundan tam olarak 30 yıl önce kalpleri çaldı. O tarihten bu yana tahminen 170 milyon adet kopya satan oyunun Tetris Ultimate isimli 30. yıl sürümü bu yaz piyasaya sürülecek.

Haberin Devamı

Sovyet Bilim Akademisinde çalışan Alexey Pajitnov tarafından Haziran 1984’te geliştirilen Tetris, önce Sovyetler Birliği’ni, ardından Macaristan’ı fethettikten sonra tüm dünyayı bugüne dek kasıp kavurdu.

Özellikle 80’lerin sonu ve 90’ların başında Çin’de üretilen ucuz el konsollarının pazarları sel gibi basmasından sonra anne, baba, kardeş, dede, herkes bu oyundan ya haberdardı ya da bizzat oynamıştı.

Oyunun belirsiz lisans sorunları yüzünden 1989’a kadar pek çok şirket tarafından PC ve konsol sürümleri geliştirildi. Buna en çarpıcı örneklerden biri Nintendo’nun Game Boy Tetris’i oldu. Game Boy Tetris 33 milyondan fazla kopya sattı.

Pajitnov sonunda, Tetris’in çıkışından 12 yıl sonra yani 1996’da oyunun tüm haklarını kazandı. Aynı yıl The Tetris Company kuruldu ve “Tetris” markasını neredeyse dünyanın her bir yerine kiralamaya başladı.

Haberin Devamı

Ubisoft ve The Tetris Company tarafından geliştirilen ve bu yaz çıkacak Tetris Ultimate’i hem Xbox One hem de PlayStation 4 kullanıcıları oynayabilecek.

PC oyuncuları ise sonbahara kadar beklemek zorundalar.

Yazarın Tüm Yazıları