Yerli malı yurdun malı

ŞİMDİ sizi biraz eskilere götüreceğim. Başınızda renkli kartonlardan, meyve formlarıyla süslenmiş tacınız ve etrafınızda türlü türlü yemiş ve meyve dolu kaplarla sınıfınızda oturuyorsunuz.

Okunan şiirler ve okulun zil sesi birbirine karışıyor. Normalde ders saatinde yemek yemek yasak ama bu hafta her ders, her teneffüs birer ziyafet. Hala kutlanıp kutlanmadığını bilmiyorum ama ilkokulda “Yerli Malı Haftası”nı ne kadar sevdiğimi çok net hatırlıyorum. Siz de eminim şu sözü çok net hatırlayacaksınız “Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı.”

Söz ettiriyoruz

Geçenlerde bir okuyucumdan trendler ve moda hakkında bilgi verirken hep yabancı markalardan yola çıktığımla ilgili bir eleştiri aldım. Belki şu an için dünya modasına yön veren belli başlı tasarımcılar ve markalar arasında yerli markalar pek yer almıyor. Ancak kumaşlarımızın, üretimlerimizin kalitesi ile ve birçok başarılı tasarımcımızla uluslararası platformda hali hazırda sıkça adımızdan söz ettiriyoruz. Türkiye, dünya çapında birçok tekstil devinin üretimlerinin yapıldığı ve moda sektöründe hızla ilerleyen bir ülke. Şüphesiz ki çok kısa sürede yalnızca adımızdan söz ettirmekle kalmayıp, dünya modasına yön veren markalar ve tasarımcılar arasında başarılı temsilcilerimizi göreceğiz.

En beğendiklerim

Yerli malı haftası 12-18 Aralık haftasıymış. Ben de eskiden çok sevdiğim bu hafta yaklaşırken, okurumun haklı eleştirisi ve kulağımda “Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı” sözüyle birkaç yerli markanın en beğendiğim parçalarını sizlere yazmak istedim.
İlk olarak yerli markalar içinde tarzıyla favorim olan İpekyol ve Twist’e attım kendimi. İlk dikkatimi çeken İpekyol ve Ajda Pekkan koleksiyonuyla Twist, bu senenin en hit parçası olan parkaları harika bir şekilde güncellemişler. Kürkler ve payetler eklenen parkalar çarpıcı, şık ve bir o kadar da rahatlar. Payetlerin ve leopar desenlerinin çantadan eteğe, hırkadan trench coata cesurca kullanılması, Chanel ceket şıklığının ve apoletlerin yalnızca ceketlerle sınırlı kalmayıp hırka formunda da karşımıza çıkması... Hepsi harika...

Kısa eldivenler

Vakko’nun uzun deri eldivenleri bu kış ne giyerseniz giyin en güzel aksesuarınız olabilir. Ayrıca Chanel ceketlerin kürk ve pötikareyle yorumlanmış hallerine de eminim bayılacaksınız. Pötikareyi klasik siyah-beyaz kullanımı dışında toprak renkleri ile de kullanmışlar ve ortaya harika bir uyum çıkmış. Vakko’nun dirsekte biten uzun deri eldivenlerinin tersine Network’un neredeyse elin yarısında biten kısacık deri eldivenleri de bu kış için harika bir aksesuar.
Beymen’in ofis elbiseleri, Parkbravo’nun pileli pantolonları, Roman’ın pelerinleri, Koton’un cesur neon renkler, yıldız desenleri... O kadar şık, o kadar kaliteli ve akıllı tasarımlarımız var ki hayran kalmamak, gidip almamak elde değil.
Dediğim gibi ilerleyen yıllarda bu başarımızın katlanarak artacağından hiç şüphem yok...
Yazarın Tüm Yazıları